Domowe winiarstwo nad Wisłą zmienia się diametralnie. Polacy docenili niskoalkoholowe, wytrawne wina gronowe i coraz chętniej takowe szykują w swoim domowym zaciszu wykorzystując dobre akcesoria winiarskie. Produkcji win sprzyjać będzie również bez wątpienia ocieplający się klimat, który pozwoli w wielu rejonach polskich uprawiać wyjątkowego rodzaju winorośle.

Z jakich owoców najlepiej robić domowe wino?

Akcesoria winiarskiePraktycznie z każdych. Pierwotnie istniała kultura produkcji ciężkich, mocno słodkich i wyjątkowo silnie alkoholizowanych win owocowych. Wina te produkowane były z porzeczek, malin, truskawek, jabłek, winogron - słownie wszystkiego, co akurat było sezonowe. Niestety, ale jakościowo wina te są stosunkowo słabe, gdyż kultura produkcji i odpowiednie akcesoria winiarskie nie są dobrze znane. Warto, aby zmieniły się te praktyki, gdyż za pomocą odpowiedniej techniki, osprzętu i wiedzy możliwe jest przygotowanie naprawdę szlachetnych trunków w domowym zaciszu

Coraz łatwiejsze w uprawie stają się niektóre odmiany szlachetnych winogron. Część z popularniejszych szczepów przypomina nieco Rieslinga, inne bardziej przypominają Chardonnay albo Pinot Gris. Niezależnie od szczepu, warto wiedzieć z jakiego rodzaju akcesoriów winiarskich korzystać, aby możliwe było przygotowanie dobrego wina z większości surowców. Nie można na pewno zapominać o drożdżach, kadziach/bańkach, siarczanach, prasach, pH-metrach, miernikach zawartości glukozy i alkoholu, odstojnikach, butelkach, karafkach, beczkach, mieszadłach i enzymach.

Jest to tylko część z najbardziej popularnych akcesoriów winiarskich. Osprzęt dla winiarzy musi być również dostosowany do warunków technologicznych, odmian winogron etc. Przy polskiej manierze zbierania możliwe byłoby zainicjowanie przygotowania wina przez tzw. fermentację węglową, niemniej jednak nie ma to większego sensu - w Polsce nie mamy żadnej apelacji winiarskiej, która wymagałaby przestrzegania określonych metod produkcji. Ba! My nawet takich metod nie mamy opracowanych.

Od jakich akcesoriów winiarskich zacząć?

Przede wszystkim, dobrze zakupić wysokiej jakości zbiorniki fermentacyjne. Można to zrobić w tym miejscu: https://www.winodomowe.pl/. Są to podstawowe akcesoria winiarskie, które dla samej inicjacji produkcji powinny zupełnie wystarczyć. Bardzo wygodne dla przygotowania brzeczki winnej jest bez wątpienia wykorzystanie plastikowych zbiorników. Takowe zbiorniki okazują się niezastąpione w procesach opartych na wstępnej fermentacji i następnym odciskaniu lekko alkoholizowanego moszczu. Metod i rozwiązań jest oczywiście wiele. Warto kupić wskaźniki, zbiorniki i dobre jakościowo drożdże - od tego można rozpocząć przygodę.