Witryna chłodząca to jeden z podstawowych elementów wyposażenia wielu firm. Jej wybór ma bardzo duże znaczenie, dlatego też każdy przedsiębiorca powinien wiedzieć na jakie czynniki należy zwracać uwagę szukając modelu odpowiadającego swoim potrzebom.

Rodzaje witryn

  • Na rynku dostępne są różne witryny chłodnicze, które mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Spośród najpopularniejszych wyróżnia się: cukiernicze (ekspozycyjne) - służą do ekspozycji i przechowywania wypieków, tortów oraz deserów
  • gastronomiczne (nadstawne) - w restauracjach najczęściej wykorzystuje się je do przechowywania mięsa, wędlin
  • farmaceutyczne - służą do przechowywania wszelkich medykamentów, które nie mogą leżeć w temperaturze pokojowej.
lady chłodnicze i cukiernicze

Pojemność

Na rynku najczęściej można spotkać witryny chłodzące o pojemności 100 - 300 litrów. Im większa pojemność, tym większy gabaryt urządzenia na co również trzeba zwracać dość dużą uwagę. Ciekawą opcją może być witryna zastępująca klasyczną chłodziarkę, co sprawdzi się zarówno w domach prywatnych, jak i w biurach, gdzie pracownicy będą mogli przechowywać swoje śniadanie lub napoje.

Zakres temperatury

Większość dostępnych na rynku witryn wyposażonych jest w możliwość samodzielnej regulacji temperatury. Jej zakres jest jednak bardzo zróżnicowany i konieczne jest dostosowanie tego do rodzaju przechowywanych produktów. Inną temperaturę będziemy chcieć uzyskać kiedy witryna będzie odpowiedzialna za przechowywanie napojów, inna kiedy potrzebna jest nam do mięsa a jeszcze inna jeśli witryny chłodnicze mają posłużyć do przechowywania wędlin.

Agregat

Każda witryna wyposażona jest w odpowiedni dla swoich potrzeb agregat. Wyróżniamy agregaty zewnętrzne oraz wewnętrzne. Jeśli mamy wystarczającą ilość wolnej przestrzeni to można zdecydować się na model z agregatem zewnętrznym.

Estetyka

Ta również jest bardzo ważna, zwłaszcza jeśli witryny mają być ekspozycyjne i każdy klient będzie je widział. Ciekawe są witryny z wykończeniem drewnopochodnym, które świetnie sprawdzą się w klimatycznych cukierniach.

Cena także jest ważna, ale nie najważniejsza. Tanie modele mogą nie spełniać naszych oczekiwań a jednocześnie będą generowały większe rachunki za energię elektryczną, ponieważ nie zostanie w nich zamontowany energooszczędny osprzęt. Czasami to, co jest droższe finalnie przekłada się na znaczną oszczędność więc pamiętając o tym, że witryna chłodnicza to zakup na długie lata warto czasami dołożyć trochę więcej i być pewnym, że wysoki rachunek i częste serwisowanie nie zrujnują firmy.